5 Sebab Shampoo Santan Tidak Memberi Kesan Optimum

“Saya dah guna shampoo santan ini hampir seminggu tetapi rambut gugur makkin banyak.”

“Dah dekat sebulan saya pakai shampoo santan tapi masih gugur rambut saya.”

“Kenapa rambut saya jadi kelimumur bertambah banyak selepas gunakan shampoo santan ni ye?”

Ini antara komen dan feedback negatif yang saya dapat daripada pelanggan shampoo santan. Saya hanya tersenyum membaca komen tersebut dan yakin ramai lagi di luar sana yang menggunakan shampoo santan tetapi masalah rambut seperti rambut gugur kelimumur, rambut kering dan lain-lain masih tidak selesai.

–> KLIK SINI UNTUK DAPATKAN SHAMPOO SANTAN

Berdasarkan pengalaman saya, masalah rambut pelanggan tidak selesai dan masih gugur selepas menggunakan shampoo santan ini disebabkan oleh 5 perkara.

5 perkara yang menyebabkan shampoo santan tidak memberi kesan optimum:

1. Campur aduk produk.

Anda campur guna shampoo santan selang-seli dengan shampoo lain. Shampoo santan tidak dapat menunjukkan kesan yang terbaik. Shampoo santan adalah produk natural. Ia perlukan masa untuk membuang sisa kimia yang ada pada rambut kita sebelum merawat dengan cara semulajadi.

Mencampur aduk produk melambatkan proses rawatan rambut.

Namun, apabila pelanggan mencampur dengan shampoo komersil yang sarat dengan bahan kimia seperti SLS, PARABEN dan SILIKON, proses rawatan shampoo santan pada rambut anda terganggu. Tidak salah jika anda ingin campur produk asalkan produk lain itu produk natural juga.

–> KLIK SINI UNTUK DAPATKAN SHAMPOO SANTAN

2. Menggunakan conditioner atau perapi selepas shampoo rambut.

Sudah menjadi kebiasaan kita guna perapi rambut selepas shampoo kan? Jadi bila anda shampoo rambut guna shampoo santan anda pun tetap gunakan perapi rambut.

Dukacita dimaklumkan bahawa cara guna shampoo santan tu salah.

Bahan natural shampoo santan tak dapat perform optimum bila bercampur dengan bahan kimia dalam kandungan perapi komersil tadi. Tambahan lagi, shampoo santan memang sudah tidak perlukan perapi rambut lagi. Shampoo santan ini seperti shampoo 2 in 1. Ini kerana kandungan shampoo santan ini iaitu pati rosemary dan pati minyak kelapa itu sendiri sudah sangat bagus bertindak sebagai perapi rambut.

3. Cara cuci rambut yang salah.

Anda cuci ‘sental’ rambut anda dengan kasar dengan harapan kulit kepala anda akan kena shampoo santan ni dan kelimumur pun akan tertanggal. Maaf sekali lagi, cara guna shampoo santan seperti ini adalah salah.

Akar rambut menjadi ‘fragile’ dan mudah tertanggal (rambut luruh) dalam keadaan basah.

Jadi urut rambut anda dengan lembut dan perlahan ketika shampoo. Elakkan juga untuk sikat rambut anda ketika rambut dalam keadaan basah. Jika perlu, gunakan sikat yang jarang untuk kurangkan tekanan pada rambut.

Cuci rambut anda selang sehari (maksima). Ada pelanggan yang teruja untuk rawat rambut sampai cuci hari-hari rambutnya. Ini kerana rambut yang dishampoo akan kering dan rambut kita perlukan kelembapan.

Shampoo santan tidak mengeringkan rambut seperti rambut komersil yang lain.

Namun, berilah masa pada rambut anda dapatkan kelembapan itu. Hal ini kerana rambut yang kering akan mudah putus.

4.Healing crisis.

Apa itu healing crisis? Healing crisis biasa terjadi dalam tempoh rawatan dan penyesuaian produk baru yang kita guna.

Healing crisis seperti detox iaitu proses pemulihan mengeluarkan segala toxin atau penyakit yang ada pada badan.

Tidak semua orang akan mengalami healing crisis. Namun, ada juga pelanggan kami yg mengalami healing crisis dimana pada awal pengunaan rambut memang gugur dengan jayanya! Dalam penggunaan shampoo santan, tanda healing crisis yang biasa dialami ialah rambut semakin gugur dan berkelimumur.

Tetapi selepas tetap konsisten pakai dalam masa seminggu dua barulah rambut kembali sihat dan kurang gugur. Saya sarankan anda konsisten guna dan beri peluang pada shampoo santan selama sebulan untuk menampakkan hasil. Ada pelanggan yg cepat kesan tapi ada juga yg amik masa.

5. Tidak konsisten menggunakan shampoo santan.

Dalam mendapatkan rawatan untuk rambut dengan menggunakan produk natural, anda haruslah sabar. Jangan cepat berputus asa dan bertukar-tukar produk.

Apabila anda menggunakan produk yang berasaskan bahan semulajadi anda harus ada kesabaran yang tinggi.

Kalau pakai hari ni, pakai seminggu, 2 minggu or sebulan tidak ada kesan yang positif lagi janganlah anda berputus asa. Sangatlah rugi jika anda berhenti di pertengahan rawatan rambut tersebut. Anda haruslah beri masa dan ruang untuk mahkota rambut anda untuk baik pulih semula dari penggunaan bahan kimia (shampoo lama) yang selama ni terperap banyak sangat di atas kepala. Beri shampoo santan rawat dahulu, nanti anda akan dapat semula rambut idaman anda apabila anda KONSISTEN dan BERSABAR. InsyaAllah.

–> KLIK SINI UNTUK DAPATKAN SHAMPOO SANTAN

Shampoo santan tidak menjanjikan rambut anda tidak gugur 100%. Hal ini kerana rambut gugur sedikit itu adalah normal kerana banyak faktor yang menyumbang kepada keguguran rambut.

Namun kami mempunyai banyak testimoni yang sudah berjaya dengan shampoo santan ini. Antaranya yang ini:

healing crisis shampoo santan

Boleh tolong kongsikan artikel ini supaya kita dapat membantu lebih ramai orang pengguna shampoo santan di luar sana.

Nak cuba shampoo santan penawar rambut anda?

–> KLIK SINI UNTUK DAPATKAN SHAMPOO SANTAN

 

Ingin Beli Shampoo Santan Secara Online?

Related Post

Set Kelemumur – Awesome Set SET KELEMUMUR :1. Shampoo Santan Premium 250ml 2. Hair Tonic Premium 60mlKELEBIHAN SET KELEMUMUR :🌴 Membantu mengurangkan kelemum...
Puan Miza Jual 19 Botol Shampoo Santan Sehari? Ket... Puan Miza boleh jual 19 botol shampoo santan sehari ? Ada ilmu pelaris ke? Kalau nak tau rahsia beliau kena baca sampai habis ya.Alhamdulillah...
Kandungan Shampoo Santan My Home Lab & Fungsi... Shampoo santan terkenal dengan keberkesanannya mengurangkan kelemumur, rambut gatal, rambut gugur dan juga pelbagai jenis masalah rambut yang lain.  ...
Stunning Set (SSP/HCP/HTP) Stunning Set :🌴 Shampoo Santan Premium 250ml🌴 Hair Conditioner Premium 100ml🌴 Hair Tonic Premium 60ml  ...
Keistimewaan Shampoo Santan Yang Ramai Tidak Maklu... Shampoo Santan? Penggemar produk-produk yang berasaskan bahan semulajadi pasti tidak asing lagi dengan Shampoo Santan. Apa istimewanya Shampoo Santan ...

10 thoughts on “5 Sebab Shampoo Santan Tidak Memberi Kesan Optimum”

 1. Boleh guna syampoo ni hari2 tak? Sbb saya keje luar hari2.. Agak berhabuk n berminyak.. Sy sblm ni mmg hri2 basuh..so kalau guna syampoo ni hari2 boleh ke? Dan saya dh beli sebtol melalui online.. Tp tarikh luput lagi sebulan setengah. Kalau tarikh dah luput masih belum habis guna.. Boleh lgi tak guna syampoo tu?

  • Yup boleh ameng.

   Kalau kerja di tempat berhabuk dan berminyak tiada masalah.

   Kalau lebih sebulan setengah pun tiada masalah. Batch yang terbaru ini tahan 6 bulan. Cuma belum diletakan pada botol.

   Jika ada apa-apa boleh terus whatsapp saya di 019-6820652.

 2. adakah masalah tak tumbuh rambut sama seperti madalah rambut gugur… shampo santan bolehka tumbuhkan rambut yang botak terus

  • Terima Kasih kerana bertanya.

   Punca masalah rambut gugur hampir sama dengan masalah rambut tidak tumbuh. Rambut yang gugur biasanya akan tumbuh semula tetapi mengambil masa. Rambut tak tumbuh pula disebabkan oleh faktor usia,genetik,ubat,diet tidak seimbang dan kulit kepala tidak sihat. Encik boleh mencuba shampoo santan dan hair tonic kerana keduanya membantu memberi nutrien kepada kulit kepala untuk meransang pertumbuhan anak rambut. Harap jawapan ini membantu 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.